SALUTACIONS

Foto_AlcaldeB_edited.jpg

David Bote Paz

Alcalde de Mataró

L'Aplec de Sant Simó 2019

Sant Galderic, el 16 d’octubre, és el patró dels pagesos catalans i Sant Simó el 28 d’octubre, és el patró dels pescadors i de l’ermita que porta el seu nom a Mataró, una de les que tenen més renom en el litoral català entre la gent de mar i que enguany celebra la seva festa del 13 al 30 d’octubre.

 

El mar i la terra, dos actius que els nostres avantpassats treballaven i cuidaven però que en les darreres dècades s’han tractat de forma intensiva i de forma poc sostenible.

 

Aquestes pràctiques ara donen senyals d’alerta i ens posen de manifest d’una forma urgent que no només hem de posar en valor el mar, les zones agrícoles i els boscos, sinó que els hem de preservar amb polítiques sostenibles que facin possible que les generacions futures de mataronins en puguin gaudir.

 

Davant d’aquesta premissa i sempre tenint-la present, ara és el moment de celebrar la festa de l’ermita de Sant Simó que compta amb una programació extensa amb activitats per a tota la ciutadania. Al voltant de la degustació del sabre, un dolç únic i típic de Mataró, ens retrobem quan els dies es fan curts i les temperatures baixen.

 

Una festa en un punt de trobada emblemàtic de Mataró, entre el mar i els terrenys agrícoles de les Cinc Sénies, que ara s’ha de gaudir en companyia de familiars i amics.

litus_2_567x340_edited.jpg

Mn. Litus

Rector de la Parròquia de St. Simó i St. Pau i Consiliari de la Comissió Cultural Recreativa de l’Ermita de Sant Simó

Bona festa a tothom

Benvolguts amics i amigues, ja s’acosta una de les festes més estimades per tots els mataronins: Sant Simó. Enguany serà el meu primer any com a administrador parroquial de Sant Simó i Sant Pau, i és per aquest motiu que per a mi serà molt especial.

 

Penso que quan arriben dies tan assenyalats hem d’estar més units que mai per fer d’aquests dies jornades inoblidables. Sant Simó era conegut pel seu zel, per la seva passió a portar el missatge de Jesús a totes les persones. Penso que seria bo que també nosaltres, aprofitant aquestes festes, lluitéssim apassionadament per estimar, perdonar i compartir.

 

A part de totes les activitats que s’aniran fent per celebrar el nostre sant patró, cadascú podria aprofitar per reflexionar quin tipus de vida està portant. La millor manera de celebrar Sant Simó podria ser mirar d’imitar-lo en alguna cosa, i què millor que decidir-se lluitar cada dia per portar el missatge d’amor de Jesús a tothom.

 

Que aquests dies de festa siguin dies on també els mataronins i mataronines ens apleguem per celebrar la nostra amistat, dies on es respiri un ambient especial, ple d’alegria i bon rotllo, sense oblidar mai que hi ha persones que necessiten que compartim aquest amor amb ells. 

A l'entorn de Sant Simó

L’ermita de cara al mar, ens porta la devoció del passat mariner de l'entorn. El Paler, que ajudava a treure les barques de l'aigua per deixar-les a la sorra, la Maria de Mata, a la pagesia dels voltants de l’ermita i en Sidret, el nostre gegantó, en reconeixement a la persona, que amb la seva constant dedicació, fa que tot rutlli i que la festa surti bé.

 

Ermita de tradicions i molta història, tenim vestigis romans. Queda una petita mostra en un tros de columna, que aguanta el banc de pedra que es destaca a la cantonada.

 

Al conjunt de l'espai, hi recordo la casa de l'antic ermità, el seu hort, un safareig quadrat que servia per regar les plantes i rentar la roba i el pou, famós per la seva aigua fresca i bona, on molts vaixells, mercants i pirates, havien omplert les seves cisternes per poder continuar la seva travessia pel mar.

 

Com cada any, ens acompanyen els flabiolaires, que aquest any celebren els 300 anys del flabiol a Mataró, i que amb els seus petits grans instruments, els flabiols i els tamborins, ens deleitaran amb les seves melodies més tradicionals, tot un clàssic a les nostres festes.

 

Trobarem a faltar la Lourdes, persona molt dedicada a l’ermita i a les festes, i l ́Oriol, nen que de la mà de la Paquita, la seva àvia, sempre estava ajudant amb el que l'edat li permetia i, segur que a on son, ens faran una picada d'ullet i ens diran que la festa segueixi endavant.

 

Que Sant Simó sigui una bona diada per a tothom.

Cristina Roca Oromi

Presidenta de la Comissió Recreativa de l’Ermita de Sant Simó