top of page

EL SABRE

El tortell en forma de sabre típic i tradicional de Sant Simó

L'origen del sabre de Sant Simó va relacionada amb la història dels mariners de Mataró amb Sant Simó. Simó va ser un dels 12 apòstols de Jesucrist.
Antigament, els pirates atacaven a les costes del Maresme, és per això, que els mariners de Sant Simó invocaven el Sant per protegir-se dels atacs dels pirates. En concret, els pirates volien robar aigua del pou que hi havia el costat de l'ermita.
La idea del sabre va sorgir fa uns 300 anys des de la confraria de pastissers de Mataró del moment. Van decidir fer un tortell en forma de sabre que simbolitzes la història entre pirates i mariners.
Pel que fa a la història no hi ha una llegenda del tot verídica darrere el sabre de Sant Simó. No obstant això, s'han fet diverses interpretacions històriques. Una d'elles la va escriure el periodista i historiador Manuel Cusachs: "Vaig pensar que, en no haver-hi una llegenda o fet verídic darrere la llegenda de la festa i el sabre, per què no inventar-ne una" i va publicar un conte al voltant del sabre de Sant Simó.

bottom of page