top of page

ELS GEGANTS

El Paler és un dels gegants històrics de Mataró, representa la figura d'un pescador i com tal té un posat seriós i tancat, d'aspecte una mica deixat, bast i poc delicat, portant sempre entre les mans el seu gran pal d'avarar. En Paler, juntament amb la seva dona Maria de Mata, són des de fa anys, els gegants de l'ermita de Sant Simó.

El nom d'aquest gegant és un homenatge a les persones encarregades de netejar les barques i avarar-les sota la terra i han de sortir a pescar, de fet, el Paler porta a les mans el gran pal que els pescadors utilitzaven per avarar les barques, un antic costum que els membres de la colla gegantera han volgut immortalitzar en la figura del seu gegant.

La situació geogràfica de Sant Simó (proper al mar i a la zona agrícola de les Cinc Sènies) ha fet d'aquest barri una zona també típica de pagesos (a més dels pescadors) i la colla gegantera va pensar doncs, que el gegant li calia una companya que fes també homenatge a aquesta població i, juntament amb la Comissió de Festes, van decidir construir una nova geganta: la Maria de Mata.

La història del Paler es remunta a la segona meitat de l'any 82. A la zona ja es tenia vocació gegantera i feia anys que a l'ermita es guardava en Rebentaxarxes (gegant d'un esplai del barri). El Paler va ser encarregat al popular ninotaire Josep Cardona (més conegut com en Nona), el qual li va donar l'aparença que també llueix actualment la seva rèplica). L'antic Paler va ser batejat el dia 26 d'octubre de l'any 1982, durant les festes de Sant Simó.

Després que el Paler visqués uns anys sol, es va creure convenient buscar-li una companya, aquesta no va ser una altra que la Maria de Mata, la pagesa del veïnat de Mata, d'aspecte alegre i obert que contrasta amb la del seu marit, molt més seriós i tancat.

La Maria de Mata, o "la Maria" com es coneix més popularment va ser creada el 1986 pel ninotaire Josep Cardona (el mateix constructor del Paler), i representa la figura d'una pagesa, en honor els pagesos del veïnat de Mata que pertanyien a l'ermita de Sant Simó.

El 28 d'octubre d'aquest mateix any, va ser batejada davant mateix de l'ermita amb motiu de les Festes de Sant Simó, i va ser apadrinada pel gegant del veí poble de Dosrius, més tard es va celebrar el seu enllaç amb el Paler, de manera que aquesta geganta, podíem dir que va néixer casada.


A l'octubre de l'any 1994 va ser restaurada.

Finalment, l'any 2008 la vella Maria de Mata va deixar pas a una rèplica d'ella mateixa amb un pes molt més lleuger. Aquesta feina (igual que la restauració del Paler dos anys abans) la va realitzar en Jordi Grau al famós taller "El Drac Petit" de Terrassa i el vestuari va anar a càrrec de la Gemma Malè de Mataró. La nova Maria de Mata va ser presentada i batejada el 25 d'octubre de 2008 durant les festes de Sant Simó al pati de la pròpia ermita i en presència de la seva parella: el Paler; els seus padrins: els gegants de Dosrius; així com en Mossèn Biscuter, els gegants d'Argentona, els gegants de Sant Antoni de Vilamajor, El Sol i la Lluna del carrer Sant Joan i la Cirereta de Les Aigües.

bottom of page